Windows Server


Webserver

Webserver

Internet Information Services, IIS, er Microsofts webserver som følger med Windows Server. IIS kan brukes for å sette opp alt fra enkle websider til omfattende webapplikasjoner. I dette kapitlet vil vi se på hvordan vi installerer webserveren og lager en enkel webside. Vi vil også se på bruk av kataloger og hvordan vi kan endre nettadressen. Til slutt vil vi se på hvordan vi kan sette opp webserveren for å betjene flere domener og installere en webapplikasjon.

Installere en Webserver

Gå til Server Manager og legg til rollen Web Server (IIS). Når installasjonen er ferdig, har vi en fungerende webserver. Vi kan nå teste denne ved å skrive inn server1.mittdomene.no i en webleser på klienten eller serveren. Vi skal da få opp en standardwebside. Vi kan nå endre startsiden til vår egen nettside.

Endre startside

Vi kan starte administrasjonsverktøyet for IIS slik:
  1. Velg Internet Information Services (IIS) Manager fra Tools menyen i Server Manager.
  2. Hvis vi nå markerer Server1, får vi fram forskjellige innstillinger som kan gjøres på webserveren vår (mer om disse senere). Vi får et spørsmål om vi vil starte med Microsoft Web platform. Vi kan svare Nei på dette nå. Vi kommer tilbake til denne.
  3. Hvis vi går lenger ned til Sites og markerer Default Web Site, vil vi se at vi har mange av de samme innstillingene, men noen endringer spesielt i Action panelet på høyre side.
  4. Trykk nå på Explore for å se på filene på webserveren.
  5. Vi får nå opp Windows Explorer for katalogen C:\inetpub\wwwroot. Dette er rootkatalogen for webserveren.
  6. Vi kan nå lage en ny webside. Så lenge vi bare skal lage noen små testsider, kan vi skrive disse direkte i Notepad:
  7. Skriv inn teksten nedenfor og lagre som default.htm i wwwroot katalogen.
  8. Test nå at du får fram den nye websiden med adressen server1.mittdomene.no.

Webadresser

Hvis vi ser nærmere på en webadresse, kan vi dele den opp på denne måten: http://server1.mittdomene.no/katalog/index.html
  • http:// = Navn på Protokollen
  • server1 = Navn på serveren
  • mittdomene.no = Navn på Domene
  • katalog = Navn på Mappen
  • index.html = Navn på filen

Protokoll: http (Hypertext Transfer Protocol) er navnet på protokollen for vanlige websider. https brukes på sikre websider. I noen tilfeller kan andre protokoller brukes, f.eks. ftp (File Transfere Protocol).

Maskinnavn: Et komplett maskinnavn består av kortnavn + domenenavn. Ofte vil kortnavnet være www.

Katalog: Vi kan dele opp websidene i kataloger eller mapper.

Filnavn: Dette er selve webdokumentet. Hvis det brukes standard dokumentnavn, vil ikke dette være synlig. Hvis vi har et webområde med dynamisk innhold, som f.eks. en webapplikasjon, vil filtypen på dokumentet ofte være en annen som f.eks. index.asp eller index.php.

Kataloger

Vi kan lage kataloger for å dele opp websiten vår i flere områder. Disse katalogene lages i forhold til roten (startkatalogen), dvs. at de lages under katalogen wwwroot. Hvis vi ønsker områdene info, kurs og kontakt, kan vi lage disse som vanlige kataloger i wwwroot katalogen. Dette kan gjøres direkte fra Windows Explorer.

Bruke kataloger

  1. Lag en katalog info under wwwroot.
  2. Kopier index.html til infokatalogen.
  3. Endre den nye websiden i infokatalogen slik at vi kan skille den fra den første vi laget. Vi kan f.eks. endre overskriften til Informasjon.
  4. Test nå at vi får fram den nye websiden med adressen server1.mittdomene.no/info.

Hvis vi har behov for å legge ut websider som ikke kan plasseres under wwwroot, kan vi lage en virtuell katalog. Dette kan være aktuelt av plasshensyn eller fordi vi allerede har filer liggende et annet sted.

Lage en virtuell katalog

  1. Først kan vi lage en ny katalog.
  2. Gå til Windows Explorer og lag katalogen C:\kontakt.
  3. Høyreklikk på Default Web Site og velg Add Virtual Directory.
  4. Skriv Kontakt for Alias.
  5. Skriv inn C:\kontakt for Physical path.
  6. Kopier så inn en default.htm og endre innholdet på tilsvarende måte vi gjorde for infokatalogen.
  7. Test nå at vi får fram den nye websiden med adressen server1.mittdomene.no/kontakt.

Det er også mulig å lage virtuelle kataloger som peker til en helt annen server. Vi kan da f.eks. skrive inn \\server2.mittdomene.no\kontakt for Physical path. Ved behov kan vi skrive inn brukernavn og passord ved å trykke på Connect as.

Innstillinger i webserveren

Som vi så ovenfor, kan vi endre innstillinger for webserveren flere steder. I tillegg til å endre på server og sitenivå kan vi også gjøre noen endringer på katalog og filnivå. Vi vil ikke gå inn på alle innstillingsmuligheter i denne boka. Noen innstillinger er bare aktuelle hvis vi skal kjøre webapplikasjoner, andre er avanserte innstillinger for spesielle situasjoner.

Vanlige innstillinger

Authentication: – Normale websider krever ingen pålogging med brukernavn og passord, men i noen tilfeller kan det være aktuelt å sette passord på en webside.

Compression: det er mulig å komprimere websider på en tilsvarende måte som vi kan komprimere andre dokumenter til en zip fil. Webserveren vil da automatisk komprimere en webside før den sendes til webleseren som har bedt om den. Webleseren vil automatisk pakke opp igjen den komprimerte websiden slik at brukeren ikke vil merke noe til komprimeringen. Ved å bruke komprimering blir belastningen på nettverket mindre, noe som er en fordel både for eieren av webserveren og brukeren av websidene.

Default Document: – Standard dokumentnavn. Da vi testet websiden vi laget tidligere, skrev vi ikke noe filnavn. Det er fordi vi lagret websiden som default.htm, som er en av de standard filnavnene som webserveren vil se etter hvis det ikke er oppgitt filnavn.

Standard dokumentnavn er
  • default.html
  • default.asp
  • index.html
  • index.php

Hvis vi har flere av filnavnene i en katalog, vil den som ligger øverst i listen, gjelde. Vi kan legge til, fjerne og endre rekkefølgen på filnavnene etter ønske.

Hvis vi f.eks. lager en webside som heter side1.htm, må vi oppgi filnavnet i adressen i webleseren fordi det ikke er et av standard filnavnene, for eksempel server1.mittdomene.no/side1.htm.

Directory Browsing: Hvis vi går inn på en webadresse som bare inneholder domenenavn eller et katalognavn, vil vi normalt bare få opp en webside hvis vi har et dokument som har standard dokumentnavn. Hvis vi ønsker, kan vi vise fram alle filene som ligger i en katalog. Dette kan i noen tilfeller være en rask og enkel metode for å gjøre dokumenter tilgjengelig for brukere.

Vise alle filer i en katalog

  1. Lag katalogen kurs under wwwroot.
  2. Kopier inn noen vilkårlige filer i kurskatalogen som webdokumenter, bilder eller noen tekstfiler.
  3. Sjekk at ingen av filene har standard dokumentnavn.
  4. Gå nå til kurskatalogen i IIS manager.
  5. Dobbeltklikk på Directory Browsing og velg Enable på høyre side.
  6. Prøv nå webadressen server1.mittdomene.no/kurs.

Error Pages: Her kan vi endre feilmeldinger fra webserveren slik at vi kan lage våre egne feilmeldinger istedenfor standardmeldinger.

MIME Types (Multipurpose Internet Mail Extensions): er en Internett standard for å beskrive innholdstype. Dette er en standard som er laget for mail, men brukes i dag også på webservere.

Hvis vi går inn på MIME types, ser vi at det ligger en tabell med kobling mellom filtype (file extension) og MIME type. En .jpg fil har f.eks. MIME type image/jpeg.

Bruk av MIME typer er spesielt aktuelt når det skal kommuniseres mellom forskjellige plattformer. Hvis f.eks. en bruker på en Linux klient slår opp en webside på vår server, som jo er en Windows maskin, vil innholdet på websiden tydelig identifiseres ved hjelp av MIME typene.

Normalt er de MIME typene som ligger inne som standard, tilstrekkelig, men i sjeldne tilfeller må vi legge til nye MIME typer.

Nettadresse

Hittil har vi brukt adressen server1.mittdomene.no, men hvis denne webserveren skal være offentlig tilgjengelig, ønsker vi kanskje å ha en penere adresse, f.eks. www.mittdomene.no.

Endre nettadresse

Alle navnene på serveren vår styres av DNS serveren. Vi må derfor inn i DNS Manager for å gjøre endringer på navn:
  1. Start DNS Manager ved å skrive DNS i startmenyen, eller gå inn via Server Manager.
  2. Gå nå til Server1Forward Lookup Zonesmittdomene.no.

Vi får nå fram informasjonen som er registrert for domenet vårt. Vi finner blant annet navn og adresser til serveren og klienten vår. De feltene som har navn (same as parent folder), er det samme som mittdomene.no og er informasjon om selve domenet. Vi ønsker å kunne bruke navnet www.mittdomene.no, men det er ikke så lurt å endre navnet server1.mittdomene.no siden vi bruker dette i lokalnettet vårt.

    Isteden kan vi lage et navn til eller et alias:
  1. Høyreklikk på mittdomene.no og velg New Alias.
  2. Skriv inn verdiene som i figuren.
  3. Prøv nå webadressen www.mittdomene.no.

Flere domener

Webserveren til Windows Server kan settes opp slik at den betjener flere domener. For å få til dette må vi bruke både IISmanager og DNS Manager.

Bruk av flere domener

La oss si at vi ønsker å lage websider for en nettside som heter spillespill.no. Webadressen skal da være www.spillespill.no.

    Først kan vi lage en ny website i IIS Manager:
  1. Høyreklikk på Sites og velg Add New Web Site.
  2. Skriv så inn sitenavn og lag en fysisk katalog, f.eks. c:\spillespill.
  3. Det er viktig å skrive full nettadresse i feltet Host name.

  4. Vi må nå opprette domene i DNS manager:
  5. Høyreklikk på Forward Lookup Zones og velg New Zone.
  6. Velg Primary Zone.
  7. Bruk standardvalg for Zone Replication.
  8. Skriv inn spillespill.no for zonename.
  9. Velg standardverdier for Dynamic Update. Nå er domenet spillespill.no opprettet. Nå kan vi gå videre og definere maskinen www:
  10. Høyreklikk på spillespill og velg New host. (Som du husker, laget vi tidligere et alias for www.mittdomene.no, men fordi vi nå registrerer en adresse i et nytt domene, bør vi isteden lage en ny host.)
  11. Skriv inn www for Name og 192.168.1.10 for IP address.
  12. Gå nå til kommandolinje og skriv kommandoen ping www.spillespill.no for å kontrollere at vi får svar fra vår server 192.168.1.10 på denne adressen.

  13. Vi kan nå teste at webserveren fungerer på den nye adressen:
  14. Lag først en ny testside på tilsvarende måte som vi gjorde tidligere.
  15. Test så www.spillespill.no.
  16. Gå nå til mittdomene.no i IIS Manager og velg Bindings
  17. Legg til host name www.mittdomene.no
  18. Test at www.mittdomene.no fortsatt fungerer.

Webapplikasjoner

En webapplikasjon gjør det mulig å lage websider med dynamisk innhold. Dette kan være alt fra nettbutikker, bloggservere, webpubliseringsverktøy eller webbasert bildegalleri. En webapplikasjon kan også erstatte tradisjonelle applikasjoner som installeres lokalt på en PC. Google docs er et eksempel på dette. Vi får her enkle utgaver av tekstbehandling, regneark og kalender.

Installere webapplikasjoner

  1. Gå til microsoft.com/web.
  2. Velg Downloads.
  3. Last ned Microsoft Web Platform Installer og installer denne.
  4. Web Platform Installer kan nå startes som vanlig fra startmenyen eller fra IIS Manager.
  5. Velg Applications → DasBlog.
  6. Trykk på Install.
  7. Bytt ut webadressen fra localhost til www.mittdomene/dasblog.
  8. Bruk ellers standardinnstillinger for site information.
  9. Husk å skrive inn brukernavn og passord.
  10. Fullførinstallasjonen.
  11. Gå til websiden www.mittdomene.no/dasblog og sjekk at du får opp en nettside.